Továbbtanulás érettségi után németnyelvű országokban

Német Egyetem

Német Egyetem

Ösztöndíjak Németországban DAAD előadás alapján

2021. április 25. - Hajnal Anett

Egy korábbi bejegyzésben beszámoltam a 2021. március 31-én elhangzott DAAD előadásról, ahol sok hasznos információ elhangzott az érettségi utáni németországi továbbtanulásról. Ugyanekkor hallhattunk a Magyarországról érkező egyetemisták számára elérhető ösztöndíjlehetőségekről is, erről szeretnék most írni.

Az előadáson elhangzottak szerint egy egyetemistának Németországban körülbelül havi 5-600 illetve 800 euró közötti összegbe kerül a megélhetése. (Nagyobb, felkapottabb városokban sokkal magasabbak az albérletárak, mint a kisebb helységekben.)

Ezek a számok nem túl szívderítőek. Figyelembe kell azonban vennünk, hogy ha Magyarországon belül költözik egy diák másik városba, ott sincs ingyen a lakhatás. De még, ha továbbra is velünk lakik majd, akkor is fog enni, öltözködni, netán esténként elmenni otthonról, szóval nem a nullával kell összevetni a költségeket.

Illetve szerencsére akad számos támogatási lehetőség is, érdemes a DAAD ösztöndíjkereső oldalán körülnézni.

Minden magyar egyetemistának, aki két lezárt szemesztert maga mögött tudhat, és minimum A2 szintű németnyelv tudással rendelkezik,  jó esélyei vannak, hogy támogatást kapjon, ha nyelvtanulás céljából szeretne nyári egyetemre kimenni rövidebb időre. Egy hónapra 1000 euró ösztöndíjat lehet kapni, plusz 225 euro utazási támogatást. Nyilván egy tanfolyam alatt nem lehet több szintet előrelépni a nyelvtudással, de tapasztalatszerzésnek, az országgal-világgal való ismerkedésre tökéletes lehet egy ilyen nyári kiruccanás.

A német egyetemek bachelor képzéseire felvételt nyert magyar diákok sajnos kevés lehetőség közül választhatnak, de azért talán érdemes körülnézniük az állami, tartományi, városi illetve a politikai, vallási alapok fórumain.

A mesterképzésekre vagy építész, zeneművész, előadóművész, képzőművész szakokra beiratkozók találhatnak 10-24 hónap közötti időszakokra kiírt ösztöndíjakat. Ezek összege nagyjából 860 euro havonta (plusz utazási térítés).

Korábban létezett egy középiskolásoknak szóló pályázati rendszer a Tempus Közalapítványnál, ez jelenleg szünetel a koronavírus járvány miatt. 

Támogatások tehát voltak, lesznek, csak tudni kell hol keresni, illetve eligazodni a lehetőségek tengerében...

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetegyetem.blog.hu/api/trackback/id/tr3816492790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása