Továbbtanulás érettségi után németnyelvű országokban

Német Egyetem

Német Egyetem

Berlini közgáz DAAD ösztöndíjjal

2021. május 30. - Hajnal Anett

A budapesti DAAD központ podcastjában hallható egy Interjú a korábban DAAD ösztöndíjaként német egyetemen tanuló Berkes Dáviddal. A tízperces interjú német nyelven készült, gondoltam, írok belőle egy magyarnyelvű összefoglalót az érdeklődők számára.

Berkes Dávid a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumba járt, ahol elmondása szerint több tantárgyat is német nyelven tanult. A gimnázium segített neki, amikor megpályázta a DAAD ösztöndíját, de önállóságra is szükség volt a tervezés során. A bemutatkozó beszélgetésen arról kérdezték, miért épp Németországba, és miért éppen a kiszemelt szakra szeretne menni.

Gazdasági vonalon szerett volna továbbtanulni, és a választása Berlinre esett, ahol először Volkswirtschaftlehre (Bachelor) majd Betriebswirtschaft (Master) szakokon tanult. Az egyetemi szak pontos elnevezése  Enocomics and management  science volt.

A német egyetem elvégzése után a fiatalember jelenleg Berlinben dolgozik egy Financial  technology cégnél.

 

Már alapszakosként elnyerte a DAAD ösztöndíját, elmondása szerint nem a pénz miatt, hanem elsősorban tapasztalatszerzés céljából vállalt már a tanulmányai mellett is munkákat különféle cégeknél.

A kérdésre, hogy milyen volt Berlinben egyetemre járni, az interjúalany beszél a világvárosi hangulatról, a nemzetköziségről, a diákszervezetekről, ahol sok emberrel lehet megismerkedni. Arról, hogy kilépett az addig megszokott világából, és megtanult máshogy és igazán nagyban gondolkodni. Természetesen a nyelvtudásának tökéletesítése, a szaknyelv elsajátítása is nagy előnyökkel jár számára a munkája során.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetegyetem.blog.hu/api/trackback/id/tr8916576416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása