Továbbtanulás érettségi után németnyelvű országokban

Német Egyetem

Német Egyetem

Kell-e felsőfokú nyelvtudás a német egyetemeken?

2021. március 20. - Hajnal Anett

Németország mára annyira színes kultúrájú és soknyelvű országgá vált, ahol egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy mindenki tökéletesen beszéli a hivatalos nyelvet.

Munkahely keresés során az önéletrajzokba ma már nem „idegen nyelvek” rubrikát szokás beapplikálni, hanem felsorolni a beszélt nyelveket, kezdve az anyanyelvvel, hiszen nem kézenfekvő, hogy minden pályázó német anyanyelvű.

Az egyetemek is alkalmazkodtak az új világhoz, és a felvételi követelmények között sok weboldalon konkrétan jelzik, hogy az adott szaknál mi az elvárás a hallgatók német nyelvtudását illetően.

Természetesen, aki német nyelvészetet szeretne tanulni, attól elvárják, hogy felsőfokú szinten bírja a német nyelvet, de ha végigböngésszük a listákat, nem egy olyan szakot találhatunk, ahol elegendő a B2, azaz a középfokú tudás is.

 Az Augsburgi Egyetem weboldalán igazán könnyen átlátható a helyzet.

Itt a következő szakokhoz való felvételhez elegendő a B2 azaz középfokú szintű némettudás:

Wirtschaftsmathematik B.Sc.

Wirtschaftsmathematik (MSc.)

Mathematik B.Sc.

Physik B.Sc.

Physik M.Sc.

Anglistik/Amerikanistik (B.A.) (a Brexikttől szenvedő angol-mániákusoknak :) ).

Mathematical Analysis and Modelling (M.Sc.) Itt csak A2 nyelvtudás az elvárás!

Materials Science and Engineering B.Sc.

Software Engineering (M.Sc.)

Musik (Bachelor)

Musikvermittlung/Konzertpädagogik M.A

Mivel az Augsburgi Egyetemen nincs képzőművészeti képzés, máshol kerestem példákat rá.

A Linzi Egyetemen (hogy ne csak németországi, de osztrák intézményeket is nézzünk) szintén elég a középfokú nyelvtudás a felvételhez, például itt:

Visuelle Kommunikation M.A. (Linzi Egyetem)

Ennél is érdekesebb a bécsi Universtität für angewandte Kunst weboldala.

Az Infos für BewerberInnen aus dem Ausland fülecske alatt vastag betűvel hirdetik, hogy a német nyelvismeret nem feltétele a felvételnek, és nyomatékosan megkérnek mindenkit, hogy ne küldözgessenek mindenféle nyelvvizsgákat és egyéb igazolásokat a nyelvtudásról. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy az oktatás német nyelven folyik - és ránk bízzák, hogy levonjuk a konzekvenciákat.

Legkésőbb ennél a mondatnál pedig mindenkinek leeshet a tantusz: bár középfokú nyelvtudással sok szakra be lehet kerülni, nem biztos, hogy ez elég is lesz a tanulmányok sikeres elvégzéséhez vagy akár ahhoz, hogy valaki jól érezze magát az idegen nyelvi közegben egy-két-nyolc-tíz féléven át.

A minimum, amivel neki lehet vágni a kalandnak, nyilván nem a legkellemesebb és kényelmesebb utat kínálja.

Ha nem szeretnénk, hogy véres-verejtékes munka legyen az előadás követése, vagy azt, hogy magától értetődő legyen egy közös ebéd a menzán vagy neadjisten egy sörözés az évfolyamtársakkal, akkor nyilvánvalóan megkönnyítjük a helyzetet a biztosabb nyelvtudással.

Persze lehet találni olyan szakokat is, ahol egyáltalán nem feltétel a némettudás, mert angolul zajlik az oktatás, és emiatt az évfolyamtársak is jól beszélnek angolul, sokan közülük németül nem is értenek.

Íme egy példa Augsburgból:

Intellectual Property and Competition Law (Recht des Geistigen Eigentums und Wettbewerbsrecht)

El lehet tölteni több évet Németországban anélkül, hogy az ember megtanulna németül, de utólag nagy eséllyel megbánja a kihagyott lehetőséget.

Ráadásul németből a középfokú szintről a felsőfok közelébe jutni nem is olyan nagy wasistdas... Fél-egy év alatt megléphető, leginkább a már korábban is megismert nyelvtant kell valóban jól tudni és bővebb szókincset építeni, aminek akár a filmnézés, idegen nyelvű környezet vagy netalán a célzott tanulás is nagy löketet adhat...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetegyetem.blog.hu/api/trackback/id/tr8216471664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása