Továbbtanulás érettségi után németnyelvű országokban

Német Egyetem

Német Egyetem

Jogi egyetem Passauban

2021. június 15. - Hajnal Anett

A DAAD egyik podcastjában egy magyar egyetemista beszél németországi tanulmányairól.

Az interjú német nyelvű, ennek egy magyar nyelvű tartalmát szeretném megosztani az érdeklődőkkel.

Márk a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatójaként Erasmus ösztöndíjasként töltött el két félévet Passauban, az ottani egyetemen 2019-2020-ban. 

Elmondása szerint a Pázmányon keresztül nem volt bonyolult a pályázat, amelynek írásbeli és szóbeli része is volt, illetve amelynek során bizonyítania kellett német és angol nyelvtudását is.

Márk szerint a legfőbb különbség a német és a magyar jogi egyetem között az, hogy Németországban nem kívülről bemagolnia kellett a törvénykönyveket, mint Magyarországon, hanem alkalmaznia kellett tudnia a bennük foglaltakat. 
Megemlítette azt is, hogy a passaui egyetemen a diákok nem csak a félév végi vizsgák előtt, hanem az egész szemeszter során folyamatosan tanulnak.

Amikor a két félév alatt szerzett tapasztalatairól kérdezték, kiemelte, hogy nagyon segítőkész emberekkel találkozott, - sokan angolul válaszoltak a döcögősebb német kérdéseire. Ez különösen a kiutazása utáni időszakban bírt jelentőséggel, amikor még megértési problémái voltak a németnyelvű környezetben.

Nagy különbségként élte meg a budapesti életéhez képest, hogy Passauban szinte kivételnek számít az az egyetemista, aki még a szüleivel él. Nemcsak a külföldi diákok, hanem a döntő többség máshonnan érkezik, ezért nagyon élénk a társasági élet az egyetemen. A fiatalok összejárnak, illetve feljárnak egymáshoz a közös albérletekbe. Mivel Passau kisváros, mindenki mindenkihez eljut tíz percen belül.

Sok a kikapcsolódási lehetőség, nyáron sok időt lehet eltölteni a tónál, télen a szaunában. Márk azt mondja, kipróbált olyan dolgokat is, ami itthon lehet, hogy kimaradt volna az életéből. Ha nem jön szembe vele a lehetőség az egyetemi sportágak között, nem biztos, hogy valaha eszébe jutott volna például boxolni.

Azon kívül, hogy sokat fejlődött a nyelvtudása, Márk örül, hogy jobban megismerte a német illetve a bajor kultúrát illetve gondolkodásmódot. Már nem tart a németnyelvű jogi szövegektől, és az a terve, hogy német forrásokat is felhasznál majd a szakdolgozatához.

Egy másik magyar egyetemista tapasztalatairól írtam korábban a Berlini közgáz német ösztöndíjjal c. bejegyzésben.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetegyetem.blog.hu/api/trackback/id/tr8916576494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása