Továbbtanulás érettségi után németnyelvű országokban

Német Egyetem

Német Egyetem

Engame Akadémia Előadása a Külföldi továbbtanulásról

2021. március 29. - Hajnal Anett

Az Engame Akadémia képviseletében 2021. március 29-én

Jay Kiss study abroad coordinator

tartott online előadást a külföldi továbbtanulásról.

Elmondása szerint a magyar gimnazisták 25-33 százaléka tervezi, de csupán 5 százaléka valósítja meg a külföldi továbbtanulást.

Hát igen, nem elég az ábrándozás, komoly dolgoknál fontos az alapos felkészülés. Kell a jó nyelvtudás, és kell, hogy el tudjunk igazodni az egyetemek és szakok tengerében. Hol mit lehet tanulni? Hogy lehet bekerülni? Mennyibe kerül a képzés?

Jó tudni azt is, hogy sok egyetemen jó pontnak számíthat, ha a jelentkező a vágyott szakmába vágó önkénteskedéssel büszkélkedhet.

A nyugat-európai tanulmányok mellett sok minden szól, többek között a rugalmasabb képzéskultúra.

Könnyen lehet, hogy valaki itthon nem talál olyan képzést, amelynek során fő- és mellékágban két vagy három területen szokatlan kombinációban tanulhat olyasmiket, amik igazán érdeklik. Hasonlóan fontos lehet egyesek számára az interdiszciplináris oktatás a specifikáció helyett. Nem haszontalan az sem, ha a fiatalokat kritikus gondolkodásra szoktatják.

A különböző országok felsőfokú oktatását bemutató részben Németországnak sajnos csak néhány címszóra elengedő idő jutott. Elhangzott, hogy tartományonként, egyetemenként változóak a felvétel feltételei, de általában az érettségi eredményét kérik.

Az Engame tapasztalata szerint a magyar diákok között Németországban a különböző mérnöki, társadalomtudományi és természettudományi képzések a legnépszerűbbek.

Ausztriáról szólva elhangzott a gimnáziumi bizonyítvány fontossága, illetve az, hogy a magyar diákok leginkább a business-management-economy és a társadalom- és természettudományi karok iránt érdeklődnek itt.

Egy hozzászóló részérül felmerült az a kérdés, hogy mikor menjen ki külföldre tanulni. Érettségi után, vagy esetleg csak master képzésre. Jay Kiss szerint a várható költségek mellett érdemes azt is átgondolni, hogy a fiatal mennyire érett a külföldi, önálló életre. 

Tanulság: a Magyarországon érettségizők előtt rengeteg külföldi továbbtanulási lehetőség áll - csak tudni kell a lehetőségek közül választani!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetegyetem.blog.hu/api/trackback/id/tr4316484316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása